Supplementen: is het echt nodig?

Posted on by 0 comment

Fitness en supplementen gaan hand in hand. Bijna alle atleten die serieus trainen gebruiken iets van een supplement. Dit kan variëren van Whey Protein en Pre-Workout tot Fat Burners en Creatine. In hoeverre is dit goed voor je lichaam en heb je het wel echt nodig?
4405060141_7de3319d1b_o
De websites die supplementen verkopen schieten als paddenstoelen uit de grond. Body & Fitshop, Bodylab en XXL Nutrition zijn niet meer weg te denken. Maar naast de grote namen is er ook een scala aan kleinere websites die ook supplementen aanbieden. Zelfs winkels als de Vitamine Store en de Tuinen hebben supplementen in hun assortiment opgenomen. Het gebruik van supplementen is een hype en er valt niet aan te ontkomen. Wat zijn de producten die het meest gebruikt worden? Body & Fitshop heeft voornamelijk eiwitproducten in hun lijst met meeste verkochte producten staan. In hun top drie zijn alleen maar eiwitproducten te vinden namelijk: Whey Perfection, Whey Protein en Smart Bars. Pas het vierde product op de lijst is wat anders: Creatine. De top vijf wordt afgesloten met Multi Men. Dit is een vitaminepil die zich richt op de mannelijke atleten.

Waarom wordt het gebruikt?
Whey protein is naast het meest verkochte product ook het meest bekende supplement. Deze eiwitshakes zijn makkelijk te maken, makkelijk mee te nemen en ook nog eens een snelle manier om meer eiwitten binnen te krijgen. Pre-Workout wordt door veel sporters gebruikt om net even iets meer energie te hebben, zodat ze actiever met hun training bezig kunnen zijn.

Creatine is een lichaamseigen stof die ervoor zorgt dat de spier het net even langer volhoudt en de atleet dus net één of twee herhalingen meer kan doen. Nadeel hiervan is dat sommige creatine supplementen maar voor een bepaalde periode gebruikt mogen worden, omdat het lichaam anders stopt met het aanmaken van de stof.

Weight Gainer begint ook steeds populairder te worden. Zeker in de bulk fase is het lastig om aan genoeg calorieën te komen. Door Weight Gainers te gebruiken krijgt het lichaam met een shake veel calorieën binnen waardoor de atleet niet acht keer per dag  grote maaltijden hoeft te eten.

supplementen 1
De keerzijde
Het gebruik van supplementen heeft ook nadelen. Niet iedereen reageert goed op de stoffen die erin zitten. Creatine zorgt ervoor dat het lichaam vocht vasthoudt. Hierdoor stijgt het gewicht en kan het lichaam een beetje opzwellen. Vlak voor wedstrijden is dit dus niet handig. Daarnaast zijn er ook atleten die aangeven dat zij bij het gebruik van creatine spierstijfheid en kramp ervaren. Dit werkt nadelig voor de trainingen. Bij het gebruik van Weight Gainers moeten atleten altijd goed kijken wat erin zit. Bij veel merken bestaat het grootste gedeelte uit suikers. Dit zorgt er wel voor dat de calorieën hoog zijn, maar het zijn niet de voedingswaarden die je graag zou willen hebben. Teveel suikers binnen krijgen is niet goed voor de spieren, waardoor de spiergroei zal stagneren.

Uit voeding halen
Toch gebruikt niet elke atleet supplementen. Michelle Klein Ovink-Endeman, een beginnend atleet die momenteel gestopt is met trainen voor een wedstrijd, gebruikte in het begin van haar trainingen veel supplementen. Tijdens haar Flex-Challenge traject nam ze alle supplementen die door de trainers werden aangeraden. Meerdere, verschillende vitamine pillen per dag en eiwitshakes na elke training. Toen zij overstapte naar een andere trainer veranderde dit helemaal. Jeffrey Latour, trainer bij Team SamenSTERK vond dat ze alle vitamine en eiwitten uit haar eten moest halen. Michelle was het met zijn gedachtegang wel eens. “Schone eiwitten zijn altijd beter dan eiwitten uit supplementen. Het lichaam kan ook slecht reageren op de nepsuikers die toch toegevoegd zijn aan eiwit supplementen.”

michelle

Michelle

Goede aanvulling maar geen vervanging
Nathalie Bronneberg is voedingsconsulente en haar man Dennie Bronneberg is wedstrijdatleet. Samen zijn zij oprichter van All for sport. Zij zijn voorstanders van supplementen. Het lichaam heeft dit nodig omdat er vooral bij intensieve trainingen niet alles uit de voeding te halen valt. Supplementen zijn een aanvulling op de dagelijkse voeding, maar geen vervanging ervan. Multivitaminen is bijvoorbeeld ook al een voedingssupplement al zal daar niet snel aan gedacht worden.

Nathalie en Dennie benadrukken dat supplementen een aanvulling zijn. “Het is belangrijk om eerst je voeding op pijl en uitgebalanceerd te hebben voordat je aan supplementen begint, anders heeft het geen zin en is het geen meerwaarde voor je lichaam. Je moet voor jezelf doelen stellen en daar je supplementen op afstemmen. Als je supplementen gedoseerd gebruikt zal het niet gevaarlijk zijn.” Wel raden zij aan om altijd om advies te vragen bij een voedingsconsulent.

nathalie en dennie

Nathalie en Dennie

Helpt bij herstel
Partner Dennie die zelf fanatiek wedstrijden doet, kijkt ook naar de voordelen van het herstellen. “Als je een fanatieke sporter bent, en jij het lichaam continu belast en uitput, adviseer ik zeker voedingssupplementen. Naast de voeding kun je door het gebruik van voedingssupplementen je lichaamseigen stof extra aanvullen. Hierdoor herstel je sneller en haal je meer resultaat uit je trainingen.” Een voordeel van supplementen is dus dat je specifiek dat type voedingsstof geïsoleerd van andere voedingsstoffen binnen kan krijgen in exact de hoeveelheden die je lichaam nodig heeft.

Category: Informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *