Anabolen steroïden in de Nederlandse bodybuilding

Posted on by 0 comment

Lance Armstrong, Maria Sharapova en Marion Jones. Het zijn atleten met verschillende disciplines in de sport, maar een ding hebben ze met elkaar gemeen: het gebruik van doping. Ook binnen de bodybuildwereld komt het gebruik van doping voor met het gebruik van anabolen steroïden. In Nederland is dit ook het geval. Maar welk effect heeft dit op de Nederlandse bodybuilding?
anabolen
Anabolen steroïden worden al sinds het begin van bodybuilding gebruikt. Spieropbouw gaat in het begin van het trainen hard, maar naarmate de atleet langer traint wordt de opbouw steeds minder. Na een aantal jaar bereikt de atleet zelfs een punt dat de groei stopt. Dit wordt ook wel de natuurlijke max genoemd. Om op dit punt nog te willen groeien, moet er gebruik gemaakt worden van androgene anabolen steroïden (AAS) of een ander groeihormoon. Hierdoor kunnen de atleten nog meer groeien en nog meer massa bouwen wat in de wedstrijden van tegenwoordig duidelijk te zien is..

Vroeger en nu
Een van de meest bekende bodybuilders is Arnold Schwarzenegger. In zijn tijd was hij een van de meest afgetrainde en meest ontwikkelde bodybuilders. Het boegbeeld van de bodybuilding heeft zelf toegegeven anabolen steroïden te hebben gebruikt. Als je het fysiek van Schwarzenegger vergelijkt met de grote namen van nu, dan valt het op dat bodybuilders steeds groter worden. Atleten als Phil Heath en Ronnie Coleman zijn heel anders gebouwd dan de oude bodybuilders. Het motto lijkt haast hoe groter hoe beter te zijn en deze groei is alleen mogelijk met het gebruik van AAS.

arnold vs phil

Arnold vs Phil

Arnold heeft zelf aangegeven dat hij deze ontwikkeling niet mooi vindt. Hij vindt dat de bodybuilders van tegenwoordig te groot worden en dat de jury niet op de juiste manier naar atleten kijkt. Bij wedstrijden gaat het volgens hem tegenwoordig om zoveel mogelijk massa en niet meer om de esthetiek. De nieuwe atleten vinden echter dat deze vorm veel mooier is en Phil Heath heeft zelfs gezegd dat Arnold geen ontwikkelde benen had.

De effecten van AAS
Wat heeft dit te maken met de ontwikkeling van het gebruik van anabolen in Nederland? Welke sport iemand ook beoefent, iemand heeft altijd een voorbeeld. Nu de wereldatleten zo groot worden, zullen meerdere beginnende atleten dat ook willen bereiken.

Het gebruik van anabolen steroïden in Nederland is dan ook aan het stijgen. Volgens Pim de Ronde van de anabolenpoli in VUMC zijn er ongeveer 20.000 gebruikers van anabolen. Een exact aantal is niet te geven, omdat veel atleten niet open zijn in hun gebruik. Ook zijn volgens hem de meeste gebruikers niet op de hoogte van de lichamelijke en geestelijke klachten die kunnen ontstaan. “Tijdens het gebruik kunnen de testikels krimpen. Dit komt omdat het lichaam zelf geen testosteron hoeft aan te maken.”

Dit zijn niet de enige klachten die ontstaan bij het gebruik van AAS. Er ontstaat ook een kans dat gebruikers agressiever worden. De meeste klachten ontstaan echter na het gebruik van anabolen. Doordat het lichaam tijdens de kuur geen testosteron heeft aangemaakt, duurt het na de kuur even voor het proces weer is opgestart. Tijdens deze fase is er in het lichaam nauwelijks testosteron te vinden, waardoor mannen borsten kunnen gaan krijgen en emotioneel heel onstabiel kunnen worden.

In de sportschool
Bij het programma ‘Filemon staat strak’ was te zien dat het niet moeilijk is om bij sportscholen in Nederland aan AAS te komen, waardoor de stap kleiner is om eraan te beginnen. Een sportschoolgebruiker die liever anoniem wil blijven herkent de sporters die gebruiken. “Je hebt van die jongens die in de winter niet veel trainen. Als het lente is dan komen ze in de sportschool en binnen twee maanden zijn ze een stuk groter. Dat kan niet op de natuurlijke manier.” Het gebruik in Nederland is dus niet alleen beperkt tot wedstrijdatleten. Ook mensen die niet met wedstrijden meedoen gebruiken soms AAS om er in de zomer beter uit te zien.

filemon

Geen druk voor atleten
Is er voor beginnende atleten een bepaalde druk dat zij ook moeten gebruiken om het niveau te halen? Marcelo Martha, beginnend wedstrijdatleet die volgend jaar zijn eerste wedstrijd wil doen, zegt dat hij die druk niet voelt. “Voor nu heb ik niet het gevoel dat ik anabolen steroïden zou willen gebruiken. Misschien als ik straks op een hoger niveau zit en mee ga doen aan het NK of EK dat die druk meer aanwezig is. Maar nu voel ik nog geen druk.”

Ook Wahyuni Baron die meedraait in de Women’s Physique klasse voelt de druk niet, maar ze weet dat het wel makkelijker zou zijn als ze het zou gebruiken. “Mensen moeten het zelf weten. Het is een keuze die iedereen voor zichzelf moet maken. In mijn klasse moet je als vrouw best gespierd zijn en dat is hard werken.” Wahyuni heeft er bewust voor gekozen om naturel te zijn, ondanks dat het op haar niveau hard werken is voor zo’n lichaam. “Ik sta er voor mezelf en als ik weet wat de gevolgen van het gebruik zijn dan ben ik blij dat ik het niet doe.”

Je ontkomt er niet aan
De druk is bij Marcelo en Wahyuni niet  aanwezig, maar voor anderen is deze druk er wel. Vrouwen bouwen langzamer spiermassa op en worden ook niet zo groot als mannen, omdat zij minder testosteron produceren. Een atlete die liever anoniem wil blijven geeft aan dat zij merkt dat er wel veel gebruikt wordt. “In eerste instantie was het voornamelijk bij de grootste klasses, maar momenteel is er zelfs in de lichtere klasse zoals bikinifitness sprake van het gebruik van anabolen. De IFBB doet wel zijn best om alles te controleren, maar soms ontkom je er niet aan.”

Kai Greene, een voorbeeld voor velen, gebruikt ook

Kai Greene, een voorbeeld voor velen, gebruikt ook


Controle helpt niet altijd

Om het in Nederland in de gaten te houden zijn er tijdens wedstrijden controles. De IFBB houdt hun atleten sterk in de gaten. “Tijdens wedstrijden moeten de atleten urine inleveren. Hierdoor kan er goed in de gaten worden gehouden of atleten iets gebruiken,” geeft een jurylid van de IFBB aan. Toch is deze methode niet waterdicht. De stoffen zijn na een tijd uit het lichaam verdwenen, maar de atleet heeft dan wel profijt gehad van de kuur. Toch lopen een aantal atleten nog tegen de lamp en bij het NK bodybuilding 2016 zijn er een aantal atleten naar huis gestuurd die betrapt waren op gebruik. Er wordt in Nederland wel zoveel mogelijk gedaan aan het gebruik van AAS, ook al is het gebruik steeds normaler aan het worden. Het is afwachten wanneer Nederland de eerste Phil Heath krijgt.

Category: Home, Informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *