Wedstrijdatleet: Wahyuni Baron

Posted on by 0 comment

Wahyuni Baron is een Women’s Physique atlete en heeft al meerdere wedstrijden op haar naam staan. De 36-jarige Schiedamse traint al twintig jaar en doet al zes jaar mee aan wedstrijden. Sterkenfit vroeg zich af hoe haar weg naar de top is gegaan.

wahyuni 1De eerste sport die Wahyuni beoefende was boksen. Toen ze niet lekker in haar vel zat, was boksen een uitlaatklep voor haar. Naast het boksen begon ze met fitness waar ze een bodybuilder leerde kennen. Al zijn kennis over training en voeding inspireerde haar en ze besloot zich meer in fitness te verdiepen. Haar eerste wedstrijd was in 2010 bij de NBPF (Netherlands Bodybuilding en Physique Sports Foundation) waar ze tweede werd. Door haar scoliose had ze niet verwacht dat ze hoog zou eindigen.

Unique selling point
In eerste instantie wilde ze niet winnen en deed ze het voor zichzelf. Toch ging ze er mee door, omdat een eerste plaats een unique selling point zou zijn voor haar personal training bedrijf. Vanwege haar goede fysiek stroomde Wahyuni gelijk door naar de A klasse en werd ze NBPF kampioen Benelux. Op het WK daarna behaalde ze de zesde plaats. “Op dat moment had ik er nog niet heel veel verstand van, maar vond ik het leuk voor een keer.”

wahyuni 2Overstappen van bond
Een liefde voor wedstrijden was geboren. Ze besloot om van bond te wisselen en over te stappen naar de IFBB, omdat dit de pro bond is van Nederland. Hierdoor moest ze weer in de C-klasse beginnen bij de SAP-cup in 2012. Doordat deze bond andere eisen stelde, behaalde ze geen podiumplek bij de BodyFitness. Inmiddels heeft ze wel haar A klasse weer behaald binnen de Women’s Physique. Haar volgende wedstrijd wil ze in november gaan doen: de Grand Prix. In welke klasse ze mee gaat doen is nog niet zeker. Na twee jaar spieren opbouwen is ze wel groter, al weet ze niet of het genoeg is na haar cut. Ze hoopt op Women’s Physique, maar met Body Fitness is ze ook tevreden. “Mijn droom is om een keer op de Arnold Classic te staan. Dat lijkt me mooi.”

Trainen staat op 1
Toch heeft ze veel in haar persoonlijke leven opgeofferd voor de sport. “Ik maakte tijdens de wedstrijdvoorbereiding lange dagen. Om vijf uur in de ochtend stond ik op, zodat ik om zeven uur kon gaan trainen. Dan had ik daarna 3 klanten voor personal training en dan ging ik even kort slapen. Dan in de middag ging ik mijn tweede training doen, waarna ik weer drie klanten had. En dan in de avond ga je weer eten maken voor de volgende dag en slapen.” Van een persoonlijk leven is niet veel, sprake wat ze soms jammer vindt. Maar toch heeft ze geen spijt van de keuzes die ze heeft gemaakt. “Een eigen bedrijf kost altijd tijd en ik heb het geluk dat ik mijn passie daarmee kan combineren.”Kenneth Fotografie
Bodybuilding is een mindset
Tijdens het twee jaar bouwen van spiermassa heeft Wahyuni veel personal training gegeven en is ze begonnen met een studie voor het begeleiden van een specifieke doelgroep: mensen met ADHD, depressie en andere psychische problemen. Door middel van sport wil ze hen helpen. “Omdat ik zo lang zo leef, kan ik iets uitdragen. Ik wil graag mensen helpen en sporten helpt je met een bepaalde mindset.” Deze mindset probeert ze ook te zoeken bij atleten die ze traint. “Je sportachtergrond is wat je maakt tot wie je bent. Je moet een doorzetter zijn anders bereik je in geen enkele sport de top. Daarnaast heeft een sportachtergrond ook invloed op je training. Gymnasten hebben van nature al sterke armen en dansers hebben veel kracht in hun benen. Daar moet je rekening mee houden.”
Wahyuni met atleten die ze traint
Bodybuilding heeft meer inhoud
Wahyuni hoopt dat het beeld wat veel mensen van bodybuilding hebben veranderd. “Mensen zien het als zo groot mogelijk zijn en continu spieren laten zien. Maar het is zoveel meer. Het is hard werken en een wedstrijd bestaat uit meer dan alleen maar breed zijn.” Bij de individuele rondes mogen de atleten hun eigen choreografie in elkaar zetten. Bepaalde poses moeten worden aangenomen, maar de volgorde en wat ertussen komt is aan de atleten zelf. Wahyuni hoopt daarom dat haar video een andere kant van de wedstrijdwereld laat zien. “Mensen die niet thuis zijn in de wedstrijden zullen niet verwachten dat dit ook een onderdeel is. Ik denk dat dit ze veel meer aanspreekt dan ze in eerste instantie dachten.”

Category: Interviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *