Nederlandse Kampioenschappen 2016

Posted on by 0 comment

Het NK Bodybuilding is een jaarlijkse wedstrijd die plaatsvindt in Theater de Schie in Schiedam. Deze A-klasse wedstrijd is een van de hoogste wedstrijden in Nederland. Alle atleten die hieraan meedoen hebben hun A-status behaald door een toppositie te behalen bij de C en B wedstrijden.

nk header

Teleurstelling en vreugde zijn twee emoties die overheersen op het NK. Bij de prijsuitreiking  zijn deze het meest zichtbaar. Wanneer de namen opgenoemd worden van de atleten die de top vijf niet hebben gehaald, zie je een geforceerde glimlach verschijnen. Een van die atletes loopt zelfs gelijk het podium af na het ontvangen van de medaille die zij zelf “slechts een troostmedaille” noemt. Het is duidelijk: iedereen heeft een winnaarsmentaliteit en niemand wil verliezen.

Gemoedelijke sfeer
Badjassen, make-up en gebruinde lichamen. Het is het eerste dat je ziet als je Theater de Schie binnenloopt. De ene atleet staat vrolijk te praten met zijn familie die is komen kijken, een ander zucht en mompelt dat het meisje voor haar moet opschieten omdat haar make-up nog gedaan moet worden. Ondanks dat de concurrentie moordend is en alle atleten fysiek in topconditie zijn, is de sfeer gemoedelijk. De meeste atleten praten allemaal lachend met elkaar en van concurrentie is niet heel veel te merken.

Ook zenuwen lijken nauwelijks aanwezig te zijn. Atletes zitten onderuitgezakt in de stoelen alsof zij zelf het publiek zijn wat zit te wachten. Nog vlak voor de wedstrijd begint lopen de atleten in de hal tussen het publiek. De meeste hebben hun spray tan al gehad en de dames lopen in hun badjassen rond. Opvallend is dat dit tussen het wachtende publiek gebeurd en niet in de kleedkamers die zijn afgeschermd van het publiek. Hierdoor is de afstand tussen de atleten en het publiek een stuk kleiner.

20160424_153125
Publiek gaat uit hun dak

Zo’n tien minuten voor de wedstrijden verdwijnen de meeste atleten en de zaal gaat open. Het publiek bestaat voornamelijk uit familie en vrienden van atleten en mensen die ervan dromen om ooit zelf een plek op het podium van het NK te bemachtigen. Niet iedere atleet heeft familie of fans  meegenomen. Dat blijkt als de atleten per klasse één voor één worden voorgesteld. Bij de een barst het geschreeuw en gefluit in de zaal los en voel je de vloer haast trillen. Je oren suizen nog na en terwijl je je voorbereid op de volgende golf van lawaai blijft het bij de atleet daarna angstvallig stil. Sommige toeschouwers lachen wat door de ongemakkelijke sfeer die het met zich meebrengt. Ook tijdens het individuele poseren is er een groot verschil hoorbaar.

Tommy van der Laan heeft de meeste fans meegebracht. “Tommy je kan het. Span die benen aan!” Zijn aanmoedigingsteam schreeuwt vijf minuten lang non stop door en de ergernis is bij de toeschouwers om hun heen zichtbaar. “Een kleine stilte zou ook niet erg zijn,” merkt een van heen op. Het eerste gedeelte bestaat uit de vergelijkingsronde. Per klasse komen de atleten het podium op en maken ze per vijf of zes hun poses. Dat de bodybuilding in Nederland aan het groeien is, is duidelijk te zien. Het podium staat steeds vol en de bikini en Men’s Physique klasses zijn opgedeeld in meerdere lengtes. Ook is er dit jaar een nieuwe categorie toegevoegd: Wheelchair. Dit jaar doet daar één atleet aan mee: Sadik H’bil.

nk weelchair

Achter de schermen
Halverwege is er een pauze en heeft het publiek even de tijd om te eten en zich weer op te laden om hun favoriete atleet aan te moedigen. Iedereen is druk aan het praten en naar de foto’s aan het kijken die zij hebben gemaakt. Achter de schermen is het niet te merken dat het pauze is en is er absoluut geen drukke sfeer. De atleten zijn hard bezig met hun voorbereidingen voor het individueel poseren en de I-walks. Sommige eten een bakje kip, maar de meeste liggen rustig op een matje. Een van de atleten lijkt zelfs te slapen. Met een nachtmasker op ligt een van de mannelijke bodybuilders op zijn rug. Benen omhoog op een stoel zodat zijn benen geen vocht vasthouden. Complete stilte vult de ruimte en niemand praat. Het enige wat hoorbaar is, is de ademhaling van alle atleten bij elkaar.

Verderop ligt een van de vrouwelijke atletes onder een fleechdeken. Ook haar benen liggen op een stoel en aan haar ademhaling is te zien dat zij daadwerkelijk slaapt. Vlak voor ze het podium op moeten, staan de atleten een voor een op. Banden, kabels en andere sportattributen worden erbij gehaald. Atleten zakken diep door hun benen, terwijl een aantal mannen rustige, gecontroleerde push-ups doen. De bikini-fitness dames doen nog even een paar oefeningen voor de schouders en de billen, zodat de spieren op het podium beter uitkomen.

nk liggen
Diskwalificatie
Ondanks de goede sfeer gebeuren er soms ook minder leuke dingen. Tijdens de eerste vergelijkingsronde bij de BodyFitness I komt Lesley Elshot te laat op. Tijdens de vergelijkingsronde loopt ze ook nog eens twee keer weg. De jury is streng en besluit om haar te diskwalificeren. Later komt Lesley nog uitleggen wat er aan de hand was. “Ik vroeg of ik nog naar het toilet kon en er werd gezegd van wel. Toen bleek dat ik te laat was, raakte ik helemaal in paniek waardoor ik mijn ademhaling niet onder controle kreeg. Dus ik ging het podium af om mijn ademhaling onder controle te krijgen.”

Toch krijgt de dag nog een leuke wending voor haar. Ze wordt door de organisatie even teruggehaald op het podium waar haar een enorme verrassing te wachten staat: haar vriend die met een enorme bos rozen haar ten huwelijk vraagt. Na de laatste ronde van poseren, is het tijd voor de prijsuitreiking. Voordat deze plaatsvindt is er eerst nog een grote naam die een individuele vrije poseerronde laat zien. Alison Maria is in de bodybuilding een bekende naam en is al een wedstrijdatleet sinds 1993. Deze internationaal bekende bodybuilder heeft een indrukwekkend fysiek en komt zelfs even de zaal in om het beter te laten zien.

nk alison maria

Category: Informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *