Beginnend atleet: Marcelo Martha

Posted on by 0 comment

Een keer per maand zal Sterkenfit een interview houden met een beginnende wedstrijdatleet. De eerste atleet die aan het woord is, is Marcelo Martha. Een beginnend atleet die volgend jaar op de Enercup 2017 zijn debuut wil maken in de bodybuild klasse tot 90 kilo. Hoe ziet zijn voorbereiding eruit en hoe ziet hij zichzelf in de toekomst?

marceloMarcelo werkt momenteel als baliemedewerker en fitness instructeur bij Fit For Free Deventer. Met zijn CIOS-opleiding en Fitvak A heeft hij al veel kennis opgedaan op het gebied van fitness. Bovendien is hij bezig met het behalen van zijn Fitvak B diploma. Toch is hij niet al van jongs af aan begonnen met fitness. Marcelo heeft altijd gevoetbald, maar had op een gegeven moment last van overgewicht. Begin 2013 begon hij met zijn fitnessavontuur. “Ik begon eigenlijk met trainen om een voorbeeld te zijn voor mijn zoon. Ik wilde geen dikke luie papa zijn.” Het trainen werd steeds serieuzer en begin 2014 begonnen de eerste wedstrijdkriebels al te verschijnen.

Klasse kiezen
Het kiezen van een klasse was volgens Marcelo nog best moeilijk. In eerste instantie wilde hij met Men’s Physique beginnen, omdat hij niet in een kleine posing slip wilde staan. Nadat hij bij de Juliette Bergmann Cup was gaan kijken, werd hem duidelijk dat de bodybuild klasse beter bij hem paste. “Mijn benen zijn mijn sterkste punt. Ik heb van nature al forse benen en bij de Men’s Physique draag je een langere broek en dan zie je die dus niet. Dat is zonde.” Ook zijn collega’s overtuigden hem dat Men’s Physique niet de juiste klasse was voor hem. Bovendien is zijn grote voorbeeld  ook iemand uit de bodybuilding: Serge Nubret. “Hij is echt nog van de old school bodybuilding. Geen grote benen en uitstekende buik en alles.”

Serge Nubret

Serge Nubret

Nog geen begeleiding
Nu Marcelo zijn doel heeft gesteld om in Oktober 2017 mee te doen met de Enercup is zijn trainingsschema aangepast. Momenteel traint hij vijf keer per week en maakt hij gebruik van een splitschema. “Ik probeer elke spiergroep twee keer per week te doen. Ook wil ik bij elke training cardio doen. Soms komt dat niet helemaal uit en dan doe ik cardio in de ochtend, terwijl ik in de avond mijn krachttraining pak.” Zijn trainingsschema’s maakt hij momenteel nog zelf, omdat hij zelf genoeg kennis heeft over het opbouwen van spiermassa. Vanaf begin 2017 wil hij echter gebruik gaan maken van een coach die hem kan helpen met de wedstrijdvoorbereiding. “Ik heb wel al geïnformeerd wie een goede coach zou zijn. Maar begeleiding is duur en ik moet ook op mijn portemonnee letten. Over voeding heb ik tegen die tijd meer advies nodig. Hoe je droger moet worden zou ik eigenlijk niet weten.”

Mentaal is het zwaar
De Enercup wordt Marcelo z’n eerste wedstrijd, maar als het aan hem ligt zal dit niet de laatste zijn. “Ik zou wel één keer per jaar een wedstrijd willen doen.” Toch is hij ook realistisch dat het zwaar kan zijn. “Als de eerste keer me totaal niet bevalt dan houdt het op, maar daar ga ik niet vanuit.” Het is niet het trainen dat door de meeste atleten als zwaar wordt gezien, maar vooral het mentale gedeelte speelt een grote rol. Uiteten gaan is niet echt meer een optie en de snacks gaan op een verjaardag ook aan je neus voorbij. Toch denkt Marcelo dat hij dit allemaal makkelijk aankan. “Toen ik net was begonnen met mijn afvalrace deed ik deze dingen ook allemaal. Je wordt in het begin wel raar aan gekeken, maar het is een periode waar je even doorheen moet. Daarna ben je er zelf aan gewend en is het voor andere ook normaal.”

marcelo 2
Nog een lange weg te gaan
Voor Marcelo op het podium staat is er nog veel te doen. Momenteel zit hij midden in zijn bulk en is hij hard bezig met spiermassa bouwen. Maar ook na de wedstrijd is het hard werken. Het mentale gedeelte is hier ook weer aanwezig. Tijdens een wedstrijd zit de atleet zo laag in zijn vetpercentage dat alle spieren goed zichtbaar zijn, maar dat lichaam de hele periode vasthouden is onrealistisch. “In het begin zal ik het moeilijk hebben met weer wat voller worden. Ik weet dat het realistischer is om tijdens off-season een vetpercentage van 10% te hebben, dus dat wil ik vasthouden. Tijdens mijn wedstrijd zal ik veel foto’s maken, zodat ik altijd terug kan kijken naar mijn hoogtepunt.”

Marcelo’s persoonlijk record 200 kilo squat

Category: Interviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *